Divendres passat, 22 de novembre, Compromís per Xixona va iniciar una nova etapa. Amb la participació de Joan Baldoví, diputat al Congrés, i de Rafa Climent, alcalde de Muro, Compromís per Xixona va organitzar una xarrada oberta al públic, amb el fil conductor de debatre sobre la importància del valencianisme polític en les institucions.

Baldo_Climent4Es van reunir en la Casa de Cultura del nostre poble més de trenta persones, entre les quals hi havia militants i simpatitzants històrics i també de molt més joves, que representen saba nova i un impuls impagable per al nostre col·lectiu.

Baldo_Climent5En l’acte, conduït pel xixonenc Amand Picó, últim candidat valencianista a l’Ajuntament, va intervindre en primer lloc Rafa Climent. El murer va explicar amb detall l’actuació de Bloc-Compromís a Muro, primer com a oposició responsable i, després, a poc a poc, com a govern cada vegada més sòlid des de fa catorze anys. Entre les idees que va apuntar, podem destacar la de «governar des de l’oposició», és a dir, ser sempre propositius en bé del poble, a pesar de rebre sovint el no de l’equip de govern; també la de fomentar «edificis vius», no contenidors buits que suposen una despesa constant per al poble sense cap retorn; o la de posar en valor el medi ambient evitant que hi haja bancals sense conrear, mesura que s’emmarca en el concepte de l’Economia del Bé Comú, de la qual Muro és capdavantera.

Baldo_Climent7Joan Baldoví va compartir amb els assistents part de la tasca que realitza com a diputat a Madrid i, també, algunes experiències de la seua etapa com a alcalde a Sueca. Va posar el dit en la nafra de l’infrafinançament que patim els valencians i del ridícul constant en què cau el PPCV cada volta que retira del debat a Madrid allò que aprova a les Corts Valencianes. Igualment, va explicar les propostes de democràcia participativa que ha dut a terme Compromís a l’hora de votar sobre les lleis de transparència i del sector energètic. Baldoví va subratllar també el retrocés en drets socials que patim els ciutadans amb cada decret llei promulgat pel govern de Rajoy.

Baldo_Climent9En el torn obert de paraula que va servir per a tancar l’acte, es van plantejar preguntes ben interessants que van animar molt el debat. Així, davant de la imminent reforma de l’administració local, perjudicial per a totes les persones, una assistent va qüestionar si això seria reversible en el futur, amb un anhelat canvi de govern. Tant Climent com Baldoví van mostrar la convicció que els efectes damnosos d’esta llei es podran capgirar, a pesar del mal que puguen provocar fins aleshores. El públic també va demanar l’opinió als intervinents sobre la proposta federalista del PSOE, que Baldoví va resoldre amb un taxatiu «no se la creuen ni ells». O sobre la mesura desesperada del tancament de RTVV, que Rafa Climent va interpretar en clau electoral com una mostra que «les enquestes del PP deuen fer-los pensar que al País Valencià ho tenen tot perdut».

Baldo_Climent6Baldo_Climent3Baldo_Climent8