Compromís per Xixona anuncia que crearà dos beques de periodisme a Xixona si, a partir de maig de 2015, té responsabilitat de govern al consistori xixonenc. La coalició valencianista ha començat a elaborar, amb més d’un any d’antelació, el programa electoral amb què es presentarà a les eleccions municipals de l’any que ve i que està obert a la participació de tota la gent del poble. A hores d’ara, i d’acord amb les dades oferides per Compromís, prop d’una dotzena de persones els han fet arribar diverses propostes, que encara estan en fase d’esborrany. Segons Joan Arques, secretari local de la coalició, “volem escoltar els nostres veïns i, en la mesura que ens concedisquen la seua confiança, ser la seua veu”.

Una de les primeres propostes que la formació valencianista vol donar a conéixer a l’opinió pública és la creació de dos beques de periodisme per a estudiants xixonencs que hagen culminat eixos estudis. El contingut de la proposta que Compromís ha presentat en la seua pàgina web (enllaç ací) estableix que l’objectiu que es plantegen és impulsar des de l’administració pública el periodisme d’investigació com a mitjà no tutelat d’informació, de manera que es generen anàlisis veraces sobre temes de forta sensibilitat social.

Les dos beques estarien destinades a estudiants xixonencs de Periodisme que hagen acabat els estudis en els dos anys anteriors a la convocatòria, comptarien amb una dotació en forma de sou de 500 euros mensuals, implicarien una dedicació de 20 hores setmanals i serien limitades a un màxim de dos anys per estudiant. Compromís pretén, així, oferir una plataforma perquè els periodistes realitzen treballs de camp completament independents, que serien publicats en una pàgina web de l’Ajuntament i editats en suport físic en una revista de periodicitat anual.

Amb esta proposta, Compromís per Xixona assegura que no només es pretén ajudar els joves beneficiaris de les beques, sinó que, com afirma Arques, “també volem oferir als nostres veïns un producte de qualitat, que ens permeta analitzar en profunditat fets que, generalment, a penes són tractats de manera superficial, i així incentivar una mirada crítica al nostre entorn”. A més, d’acord amb la informació inclosa en la pàgina web de Compromís per Xixona, els treballs d’investigació hauran de ser concebuts i publicats en valencià, perquè, segons Joan Arques, “un altre objectiu d’esta proposta és impulsar l’ús del valencià en els treballs periodístics, més encara després de la innecessària desfeta de Canal 9, que ens ha deixat als valencians desproveïts de mitjans de comunicació en llengua pròpia.”

Beques de periodisme (document en PDF)