Compromís per Xixona vol advertir l’Ajuntament del perill que suposen, per al nostre entorn, les espècies botàniques invasores. Es tracta de plantes exòtiques que, per diversos conductes (generalment, a partir de les podes mal eliminades de jardins privats), invadeixen el nostre medi natural i acaben transformant-lo. Són, per això, molt perilloses per a les espècies autòctones, algunes de les quals són endèmiques, és a dir, específiques del nostre ecosistema.

A Xixona en tenim una que està colonitzant molts terrenys del terme, especialment la contornada del poble. És el “cactus d’Arizona” o Cylindropuntia rosea, i el podeu trobar al betlemet, a la ronda del castell, al riu Coscó per darrere del Barbarat i a molts altres llocs. És una espècie altament invasora que a la Conselleria de Medi Ambient li va costar 900.000 € d’eliminar de la serra d’Oriola i que ací haurem d’eradicar amb diners propis, amb una assignació prèvia als pressupostos municipals, perquè, al contrari que a Oriola, ací no afecta cap Lloc d’Interés Comunitari.

Esta planta és molt perillosa no només per al medi natural, sinó també per als animals de companyia i les persones (especialment per als xiquets), per això no entenem que la Regidoria de Medi Ambient encara no haja tractat de posar cap remei a este problema. Per tant, des de Compromís per Xixona volem instar l’Ajuntament i la Regidoria de Medi Ambient a informar-se de com pot combatre l’expansió d’esta espècie, abans que les conseqüències siguen molt més perjudicials i la intervenció molt més costosa.

cactus3cactus4
cactus1cactus2cactus5