Les regidories de Cultura i de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de Xixona ofereixen gratuïtament des de gener cursos d’idiomes: anglés, alemany, francés i valencià. Des de Compromís considerem que estes activitats són molt positives per a tot el poble i per això felicitem l’Ajuntament per organitzar-les. Però, no obstant això, voldríem plantejar unes preguntes.

En primer lloc, pel que fa a l’ensenyament de llengües estrangeres, els cursos d’alemany i de francés són impartits pel Centre Superior d’Idiomes de la UA, arran del conveni de col·laboració entre el nostre ajuntament i la universitat signat al seu dia a instàncies del Bloc. Però, en canvi, el curs d’anglés és oferit directament per l’Ajuntament, al marge d’eixe conveni. Podria explicar la Regidoria de Cultura a què és deguda esta diferència?

En segon lloc, pel que fa als cursos de valencià, l’Ajuntament ha decidit anul·lar el nivell superior per tindre una matrícula escassa (6 persones). En canvi, i paradoxalment, ha decidit mantindre l’elemental justament amb la mateixa matrícula. Podria explicar la Regidoria de Normalització Lingüística quins criteris han seguit per a anul·lar un curs, però no l’altre? S’ha intentat intensificar la campanya publicitària per a captar més alumnat? S’han plantejat que, potser, és hora d’abaixar dràsticament la ràtio de 15 a 8 alumnes per a afavorir l’aprenentatge?

Per acabar, des de Compromís per Xixona volem comunicar el nostre compromís d’obrir borses de treball anuals, circumscrites exclusivament a persones empadronades al poble, per a seleccionar el professorat de tots estos cursos, inclosos els de francés i alemany (i, potser, altres llengües). I que només recorrerem al conveni amb la UA en el cas que siga estrictament necessari. Amb esta mesura, pretenem fomentar l’ocupació entre els joves que, a hores d’ara, disposen de ben poques oportunitats d’aconseguir un treball relacionat amb la seua formació i, per culpa d’això, sovint no tenen més remei que haver d’emigrar.