Per desgràcia, no és gens difícil passejar per Xixona i trobar-se excrements de gossos abandonats enmig del carrer. És una mostra massa habitual de la falta de civisme que caracteritza alguns dels nostres veïns. No es tracta de deposicions accidentals, que s’han quedat òrfenes per falta de bosseta, sinó d’una pràctica que s’ha estés i ofereix una imatge fastigosa del poble.

Compromís per Xixona vol iniciar una campanya de conscienciació per a capgirar este mal hàbit. La volem iniciar ara i la continuarem a partir de maig, tant si tenim responsabilitat de govern com si formem part de l’oposició. Els xixonencs ens mereixem un poble net, ens mereixem que els nostres xiquets puguen eixir a jugar al carrer i que no hagen d’anar sortejant defecacions. És a dir, volem apel·lar al civisme de la gent.

Mines al passeig de la Mandola.
Mines al passeig de la Mandola.

La Mandola, passeig ple d'obstacles.
La Mandola, passeig ple d’obstacles.

I, on no arribe el civisme, aplicarem el reglament municipal sobre gossos. En Compromís, ens crida molt l’atenció que l’actual alcalde haja emés fa uns quants mesos un ban per a prohibir alimentar gats, però no hagen llançat cap campanya per a evitar que els carrers xixonencs estiguen infestats d’excrecions.

Compromís per Xixona pensa aplicar estrictament el reglament municipal de gossos i estipular una sèrie de sancions a les persones que incórreguen en les faltes següents:

  • Gossos perillosos sense corretja o boç: 600€ si falta una de les dos peces, 1.200€ si falten les dos.
  • Gossos de companyia que es deixen solts, sense vigilància, perquè facen les seues necessitats (que, òbviament, no són replegades): primera sanció, 30€; sancions posteriors, 150€.
  • Gossos que deposen i les restes no són replegades: primera sanció, 30€; sancions posteriors, 150€.

D’altra banda, i en el sentit contrari, Compromís pensa canviar les mesures restrictives que impedeixen l’accés de gossos als parcs del poble, com per exemple el del pont d’Alcoi o el del Barranquet. Per a Compromís, els animals de companyia poden accedir perfectament a estos espais públics sempre que els amos en siguen responsables i no permeten que el seu gosset embrute els jardins.

A més, també pensem instal·lar diverses zones tancades per a gossos pel poble (per exemple, al parc del Barranquet), els anomenats pipicans, a fi que els amos puguen soltar-los i fer-los córrer. Eixes zones seran de preferència perquè els animals facen les seues necessitats, però les persones a càrrec no estaran eximides de replegar les evacuacions sòlides que produïsquen.

Més deixalles al carrer Nou.
Més deixalles al carrer Nou.

I unes altres més al carrer Castalla.
I unes altres més al carrer Castalla.