Aprovades les mocions de Compromís per a defendre el Dret Civil Valencià i declarar els refugis de Xixona Bé d’Interés Cultural

En el passat plenari d’abril, l’Ajuntament de Xixona va aprovar les dos mocions presentades per Compromís. La primera de les mocions, basada en el manifest de l’Associació de Juristes Valencians, proposava que el nostre Ajuntament s’adherira a la defensa del Dret Civil Valencià, en concret de les tres lleis que han sigut impugnades pel govern central espanyol: la de règim matrimonial, la de custòdia compartida i la de parelles de fet.

El Tribunal Constitucional va derogar divendres passat la primera d’estes lleis, que va ser impugnada en 2009 pel govern de Zapatero, a pesar que els diputats de Compromís al Congrés van registrar una proposició no de llei per a demanar que es retiraren els recursos del govern central. La decisió del TC ens arrabassa la competència legislativa i ens discrimina respecte a altres autonomies. Este menyspreu se suma a l’espoli fiscal sistemàtic que patim els valencians.

En el nostre Ajuntament, el PSOE es va abstindre, com també Ciudadanos. En el pol contrari, van secundar la moció Més Xixona i el PP. En este sentit, el PSOE xixonenc va exercir la seua autonomia respecte al PSPV (que a les Corts Valencianes va acordar amb Compromís i PP instar el govern central a retirar els recursos) i, per contra, es va posar al costat de les tesis més centralistes, les que van dur a Zapatero a impugnar el Dret Civil Valencià i que encarna hui dia la presidenta andalusa, Susana Díaz. Per al portaveu local de Compromís, Juli Martínez, “esta abstenció demostra que el PSOE xixonenc no té clar que està en joc l’autogovern dels valencians, ja que, davant d’un atac contra la competència legislativa de les Corts Valencianes, han optat per abstindre’s”.

La segona de les mocions aprovades en el passat plenari pretén recuperar la memòria dels refugis que hi havia a Xixona per a la protecció de la població durant la Guerra d’Espanya (1936-39) i que siguen declarats Bé d’Interés Cultural. Esta moció va ser secundada per Més Xixona, PP i Ciudadanos, a més de Compromís, i només va comptar l’abstenció del PSOE, a pesar que en el debat de la moció va anunciar el seu vot negatiu.

Per a Joan Arques, regidor de Compromís, “novament, resulta incomprensible l’actitud del PSOE xixonenc. A Madrid van promoure la Llei de memòria històrica i, en canvi, ací, diuen que no cal mirar cap arrere. L’amnèsia només és una bona recepta si volem repetir els errors del passat”. A pesar de la rectificació d’última hora del PSOE (canviant el “no” per l’abstenció), la votació d’esta moció va evidenciar que el PSOE ja no disposa de majoria absoluta i que és possible configurar una majoria alternativa si es treballa amb consens i pel bé del nostre poble.

Arxivat en: Cultura i Educació, Xixona

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *