El Plenari de l’Ajuntament de Xixona del mes d’abril va aprovar amb els vots de Compromís, Més Xixona, PSOE i Ciudadanos –i només amb el vot en contra del Partit Popular– la moció de Compromís de rebuig als Pressupostos Generals de l’Estat del 2017.

Estos PGE2017 plantegen una inversió en el territori valencià equivalent al 6,9% del total, quan els valencians i les valencianes representem un 11% de la població de l’estat espanyol. Esta xifra representa un important descens respecte a l’any anterior, quan se situava en el 8%, també per davall dels que ens correspondria, i s’afig a un seguit de greuges que ens fa parlar d’infrafinançament constant i sistemàtic almenys des de les tres últimes dècades.

El percentatge que pertoca al País Valencià en els PGE d’enguany suposa que cada valencià rep un total de 119€, quan la mitjana espanyola se situa en 185€ i alguns territoris, com Castella-Lleó, amb 405€, quasi ens quadrupliquen. En el cas de les comarques alacantines, el greuge és major, ja que a penes ens toquen 97€ per habitant.

Per al regidor de Compromís, Joan Arques, «suposa que, novament, no hi haurà diners per a desdoblar la CV-800, ni per a impulsar la reutilització de l’aigua depurada, ni per a connectar-nos amb la xarxa ferroviària, ni per a optimitzar l’aprofitament de l’aigua de la pluja, ni per a cap actuació important que poguera millorar la vida de les xixonenques i els xixonencs».