Compromís per Xixona demana a l’equip de govern que s’implique en la reutilització de l’aigua

En el plenari del mes de novembre Compromís per Xixona va recordar tant a l’equip de govern, com als regidors actuals que estaven durant l’anterior legislatura, que Xixona disposa d’una infraestructura per a reutilitzar l’aigua depurada.
En l’any 2005, la Conselleria d’Agricultura, Pesca i Alimentació va adjudicar el projecte bàsic i d’execució de reutilització de les aigües depurades del terme municipal de Xixona. El cost d’esta adjudicació va ser de 1.428.052,03 €. La infraestructura que es va instal·lar té un depòsit de 2.500 m3, un bombeig amb capacitat de bombejar 166 m3/h, una canonada de ferro de 300 mm i una arqueta de recepció de l’aigua bombejada amb control remot.
Foto 1: Depòsit de 2.500 m3.
       Foto 2: Canonada de 300 mm de diàmetre.
                    Foto 3: Recepció de l’aigua en el polígon de l’Espartal.
             Foto 4: Control remot
 
Com a conseqüència dels problemes derivats de l’escassesa de l’aigua al nostre terme per situacions de sequera, la possibilitat de reutilizació d’aigües prèviament depurades té una repercusió especialment positiva en l’avanç econòmic del nostre poble. En este sentit, la reutilització de les aigües residuals depurades es perfila com a una font addicional d’aigua, mereixedora de tindre en compte en la gestió global dels recursos hídrics.
La normativa vigent, RD 1620/2007, pel qual s’estableix el regím jurídic de la reutilització de les aigües depurades, permet l’ús de les aigües tractades en el reg de zones verdes urbanes, el baldeig de carrers, els sistemes contra incendis, el llavat industrial de vehicles, el reg de camps de golf, en els usos industrials, en el manteniment de cabals en estanys i principalment en l’ús agrícola.
Són molts els beneficis que es poden destacar de la reutilització de l’aigua residual, a més de l’aportació addicional als recursos hídrics habituals, ja siga en forma de recursos nets, o bé de recursos alternatius que permeten usar aigua de millor qualitat per a altres usos més exigents. També provoca una disminució de la pressió exercida sobre els aqüífers, preserva l’aigua que en prové i contribueix a recuperar-los. La reutilització concreta de les aigües residuals per a reg permet augmentar el grau de depuració de les aigües excendents, s’aconsegueix una reducció de l’ús d’adobs, així com afavorir alhora la regeneració de terres desèrtiques en zones de baixa pluviometria, com és tota la conca mediterrània.
Estes aigües al mateix temps són abocades a la llera del riu, sense donar-los un ulterior aprofitament econòmic. De manera que, atenent a la situació d’atur en el nostre municipi, amb un treball clarament estacional, i una pèrdua constant de població, seria recomanable potenciar sectors econòmics distints de la indústria del terró, amb forta estacionalitat.
Joan Arques, regidor de Compromís per Xixona, va explicar que «resulta incomprensible que, disposant de la infraestructura actual des de fa més de 10 anys, l’equip de govern i els altres partits en l’anterior legislatura (Més Xixona i PP) no hagen realitzat cap acció durant estos anys amb l’objectiu de reprendre el projecte de la reutilització de les aigües depurades. A més a més, en altres localitats com Agost ja es reutilitza des de fa anys, o a Sant Joan d’Alacant la Generalitat construirà les mateixes instal·lacions de què ja disposem a Xixona. Per altra banda, també cal destacar que la reutilització de l’aigua suposaria un atractiu per a les empreses instal·lades o que s’instal·len en el polígon de l’Espartal, ja que es disminuiria el cost de l’aigua. Actualment la tarifa de l’aigua és de 1,5 €/m3 i esta podria rebaixar-se considerablement.»
Arxivat en: General

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *