El PSOE i Ciudadanos de Xixona han tornat a evidenciar la sintonia que tenen des de l’aprovació de l’augment dels sous i han votat en contra de la moció per a declarar Xixona ciutat lliure del TTIP, que va presentar Compromís a l’últim Plenari d’octubre. El vot de socialistes i neoliberals va tombar una moció que pretenia defendre els interessos de tots els xixonencs i que va comptar amb el vot afirmatiu de Compromís i Més Xixona i amb l’abstenció del PP.

Joan Arques, regidor de Compromís, va afirmar que “agraïm el suport de MX a la nostra moció i també la postura equidistant del PP, que van demostrar que primer de tot volen defendre els interessos dels xixonencs”. A més, va expressar la seua decepció, especialment amb el PSOE: “No esperàvem un vot afirmatiu de Ciudadanos, ja que ells encarnen el neoliberalisme. Però sí que esperàvem almenys una abstenció del PSOE. És el partit més votat de Xixona i creem que no hauria de deixar desemparats els nostres veïns en un tema tan delicat com el TTIP.”

La formació valencianista subratlla que, quan van presentar esta moció, es van dirigir explícitament a tots els grups polítics per a tractar de consensuar un text unànime. Arques ha explicat que “no vam obtindre cap resposta del PSOE més enllà de dir-nos que ens faltaven arguments, quan tots sabem que el TTIP s’està negociant amb absolut secretisme. Nosaltres vam preparar la moció assessorats fins i tot per l’eurodiputat de Compromís, Jordi Sebastià”.

Des de Compromís volen insistir en què ocorreria si el Parlament Europeu aprova el TTIP amb les tesis defeses pels EUA. Així, el portaveu local, Juli Martínez, apunta que, “segons la legalitat nord-americana, seria possible comercialitzar terró fet per exemple a Califòrnia (d’on prové la majoria de les ametles que utilitzen les empreses xixonenques) i vendre’l a un preu baixíssim i amb l’etiqueta de la DO Xixona. I això no seria il·legal.”

El portaveu destaca que eixe escenari “només és per ara una amenaça, però és gravíssima i podria suposar una catàstrofe per a les famílies xixonenques. Per això volíem oposar-nos oficialment al TTIP, perquè no podem descartar que esta amenaça acabe sent real. Després vindran els laments, però serà massa tard i no podrem fer res per a evitar-los.”