El dijous, 22 de maig, el candidat de Compromís i de Primavera Europea, Jordi Sebastià, va visitar Xixona per a mantindre una reunió de treball i un dinar amb representats del comerç local i de la indústria del terró, en què també van participar diversos membres comarcals de Compromís.

foto6

L’acte va tindre lloc en la Societat El Trabajo i van assistir, en nom de l’Associació de Comerciants de Xixona, el president, Ismael Miralles, i Alfonso Gutiérrez; en nom dels industrials del terró, Ana Picó i Pasqual Sanchis; i entre els membres de Compromís, l’alcalde de Muro, Rafa Climent, o el regidor d’Alcoi, David Abad, entre altres.

IMG_20140522_141930

En la reunió, Jordi Sebastià va fixar la posició de Compromís i Primavera Europea sobre diverses qüestions que ens afecten directament als xixonencs.

Així, el primer punt que es va tractar va ser l’amenaça de la instal·lació d’una incineradora en el nostre terme. Sebastià va respondre que Compromís usaria la força del grup al qual pertany dins del Parlament Europeu (ALE-Greens) per a oposar-se a eixa instal·lació des de dos plantejaments. Un de general: eliminar la incineració com a mètode de tractament de residus (un mètode del segle XIX per a residus del segle XXI). I un altre de local: subratllar la inconveniència de situar-la ací, atesa la densitat poblacional de la zona i els perills sobre el medi, la salut de les persones i l’economia agroalimentària xixonenca. Com a alternativa, va apuntar incentivar el reciclatge a través d’una normativa d’àmbit europeu.

IMG_20140522_144632

En segon lloc, se li va preguntar sobre com pot influir Compromís des de Brussel·les per a millorar l’eficiència de la indústria del terró. Jordi Sebastià va orientar la resposta pensant tant en la matèria primera (les ametles) com en el producte elaborat final (el terró i derivats), va apostar per l’economia productiva i pel valor afegir dels productes de proximitat. En este sentit, va defendre que la Unió Europea ha d’establir uns estàndards de qualitat semblants per a tots els productes, tant els produïts internament com externament, per a evitar que els agricultors o els industrials d’ací competisquen en inferioritat respecte als productors d’altres territoris.

IMG_20140522_144550

El tercer tema que es va posar damunt de la taula va girar a l’entorn de com potenciar el comerç local en una època en què les grans superfícies van imperant cada volta més. Davant d’això, Jordi Sebastià va advertir del perill que la UE signe un tractat de lliure comerç amb els Estats Units, que ja ha sigut acceptat per diversos partits espanyols, com el PP o el PSOE. Arran d’eixe tractat, els grans establiments tindran carta blanca per a obrir les portes tant de temps com vulguen, entre altres concessions que aniran, sens dubte, en contra del comerç local de proximitat. Per això, el candidat de Compromís va expressar la seua oposició més contundent a un tractat que atempta directament contra un dels sectors productius bàsics de l’economia valenciana.

foto

El quart punt va versar sobre una pregunta que ens va fer arribar Carolina Ferri, una jove xixonenca que resideix a València per raó d’estudis. En concret, es va interessar per saber què faria Compromís i Primavera Europea des de Brussel·les per a afavorir la vida quotidiana dels veïns de Xixona. La resposta de Jordi Sebastià va ser concreta i immediata: lluitar contra la pobresa. A hores d’ara, la pobresa creixent és el major problema que ha d’afrontar la UE i no és admissible que es mire cap a un altre costat i no es lluite decididament per posar-hi remei. En este sentit, Sebastià va apuntar algunes de les línies mestres que proposa Compromís: per exemple, no pagar el deute il·legítim, és a dir, el que es va adquirir per fer actes ostentosos i de nul·la repercussió sobre el benestar de la ciutadania. I regular el funcionament del Banc Central Europeu, que, amb diners públics, es dedica, per llei, a prestar-lo a bancs privats a interessos ridículs (l’1%), i que estos el presten a l’administració pública a interessos caïnites (7-8%). Tots els diners que s’esgolen arran d’esta falta de regulació, són els que s’haurien d’emprar per a combatre la pobresa.

Per acabar, Jordi Sebastià també va apuntar que Compromís pensa denunciar al Parlament Europeu el malbaratament de recursos econòmics procedents dels Fons Europeus de solidaritat territorial, que els governs de Francisco Camps i d’Alberto Fabra van dedicar a obres tan imprescindibles com la Ciutat de la Llum d’Alacant, mentre que els diners que havien d’anar destinats a construir escoles s’han evaporat sense deixar rastre. Així, Sebastià va destacar que els valencians som coneguts a Brussel·les per estes insensateses, i va reblar que ja és hora de fer saber, també a Europa, que no tots els valencians som iguals.

IMG_20140522_164203