Compromís per Xixona vol fer-se ressò de les queixes que ens han fet arribar alguns veïns, descendents d’antics habitants de la Sarga, respecte a l’absolut abandonament en què es troba esta partida xixonenca. Segons denuncia una veïna, propietària d’una de les cases del caseriu, “l’església es va quedar a mitjan reformar, l’alberg està fet pols i l’asfalt i la font de la plaça estan per arreglar. Només vénen a replegar la brossa i gràcies”. Un altre veí ens conta que “l’abandó és tan gran que hi ha moltes promeses que les tenim pendent des de la dècada dels 90 del segle passat”.

Sarga2A pesar de la despoblació actual de la Sarga, per a Compromís és un llogaret emblemàtic del poble que hauríem de preservar. L’enorme importància històrica i artística que reuneixen les pintures rupestres de la Cova Foradada haurien de ser suficient motiu per a no permetre que el caseriu s’anara deixant perdre sense remei. Però, encara més, la bellesa dels paratges de la Sarga, al peu de la Carrasqueta, pot constituir un reclam turístic per a excursionistes i amants de la naturalesa.

Sarga3Per a Compromís, el manteniment en condicions de la Sarga és una obligació que correspon a l’Ajuntament de Xixona i serà una actuació prioritària per a nosaltres a partir de maig. Entre les mesures que volem dur avant, hi ha la rehabilitació de l’alberg i la potenciació d’esta partida com a destinació turística d’interior, d’acord amb el concepte de turisme que volem per a Xixona: respectuós amb la natura i combinat amb el coneixement de la nostra història i la nostra gastronomia.

Per a Alícia Climent, secretària de Medi Ambient de Compromís per Xixona, “la recuperació de la Sarga no només s’ha de fer per raons històriques, etnogràfiques o mediambientals –com si això no fóra suficient!–, sinó també econòmiques: si oferim al visitant motius per a visitar-nos i quedar-se a conéixer-nos, el turisme d’interior generarà un retorn econòmic del qual es beneficiarà tot el sector de serveis del poble”.

Sarga4