El Ple de l’Ajuntament de Xixona, reunit el passat 23 de gener de 2020 en la seua sessió ordinària del mes de gener, va aprovar d’urgència i amb el vot favorable de tots els grups la moció presentada per Compromís per a la Declaració de l’emergència climàtica al municipi.

En declaracions del regidor de Compromís, Lucas Sirvent, «aquesta moció és un primer pas molt important per a prendre consciència de la situació en què ens trobem com a planeta i com a societat, i dur eixe debat a Xixona, que no pot quedar-se per darrere, donat que molts municipis ja han declarat l’emergència climàtica, així com la Generalitat, el Govern d’Espanya o el Parlament Europeu».

Sirvent ha explicat que «en Compromís tenim molt clar que la protecció dels nostres ecosistemes no pot ser una qüestió secundària, sinó un punt central del debat polític. L’episodi de tempestes viscut esta última setmana ens ha reafirmat encara més en la necessitat de portar-la d’urgència al Ple d’aquest mes. Fenòmens extrems com la borrasca Gloria, la dana del passat setembre o la gota freda d’abril de l’any passat, comencen a ser la tònica habitual i ens afecten cada vegada més. Afortunadament, Xixona no ha sigut dels municipis més afectats per estos fenòmens, però qui sap quan ens tocarà viure una situació dramàtica. Per això, és la nostra responsabilitat donar ja una resposta a esta emergència».

La Declaració d’emergència climàtica comporta per al govern municipal l’adopció de compromisos i objectius més ambiciosos respecte a les polítiques que influeixen en el medi ambient, així com treballar per a informar i educar a la ciutadania sobre la greu situació en què ens trobem immersos. En esta línia, s’arrepleguen objectius relacionats amb l’eliminació de les emissions de gasos d’efecte hivernacle per a l’any 2040, l’aposta per les energies renovables, el foment d’un consum responsable i de proximitat, l’adaptació del municipi a la nova realitat climàtica i els seus fenòmens extrems, a més de la necessària participació ciutadana en tot aquest procés, entre d’altres.