El Plenari de l’Ajuntament de Xixona del mes juliol va aprovar amb els vots de Compromís, Més Xixona i PSOE, l’abstenció de Ciudadanos i el vot en contra del Partit Popular, la moció presentada per Compromís per Xixona i el Grup Socialista de Xixona per reclamar un finançament just del País Valencià.

L’objectiu de la moció és instar al Govern Central a realitzar una reforma immediata del sistema de finançament autonòmic que possibilite als valencians i les valencianes disposar dels recursos suficients per a poder gaudir d’uns serveis públics de qualitat.

Per altra banda la moció també reclamava al Govern de l’Estat que les inversions territorialitzades es facen d’acord amb el pes poblacional, com també instar a la Generalitat a impulsar i fomentar la celebració de jornades, reunions, conferències o actes sobre la reforma necessària del sistema de finançament i la confecció de cartells, pancartes i d’altres materials publicitaris per a col·locar-los als edificis públics i dependències municipals amb el lema “Per un Finançament Just”.

Segons el regidor de Compromís, Joan Arques, « Des de 2002, la Generalitat ha deixat d’ingressar més de 20.000 milions de € per culpa del finançament injust que patim. Eixos diners no han estat disponibles per a escoles, hospitals, dependència… No tindríem barracons ni llista d’espera en dependència, per exemple. La lluita per un #FinançamentJust és la lluita pel benestar de cada dia. Per això demanem un #TracteJust».

Per al regidor de Compromís, Joan Arques, « el fet de no tindre un finançament just suposa que, novament, no hi haurà diners per a desdoblar la CV-800, ni per a impulsar la reutilització de l’aigua depurada, ni per a connectar-nos amb la xarxa ferroviària, ni per a optimitzar l’aprofitament de l’aigua de la pluja, ni per a cap actuació important que poguera millorar la vida de les xixonenques i els xixonencs».