El Plenari de l’Ajuntament de Xixona del mes setembre va desestimar amb els vots en contra de PSOE i l’abstenció de Més Xixona, la moció de Compromís per iniciar l’estudi de la modificació del tipus impositiu de l’Impost sobre Béns Immobles de Naturalesa Urbana per rebaixar-lo a partir de 2018. La moció va comptar amb el suport de Partido Popular, Ciudadanos i Compromís.

L’Impost de Béns Immobles (IBI) és un impost municipal, de caràcter periòdic (anual) que recau sobre els béns immobles ja siguen urbans, rústics o de característiques especials. La seua gestió es comparteix entre l’Administració de l’Estat i els Ajuntaments.

En l’ordenança fiscal municipal al seu article 3er, indica que el tipus de gravamen i quota en aplicació del que estableix en l’article 73 de la Llei 39/1988, será del 0,96% tant per a Béns Immobles Urbans com Béns Immobles Rústics.

Repassant els superàvits que ha obtingut este Ajuntament durant estos dos últims anys, s’observa que en l’any 2015 el superàvit va ser 1.285.653, 44 € i l’any 2016 va ser 999.480, 92  €.

Si es baixara el tipus impositiu actual de l’IBI del 0’96 al 0’80, prenent com model el pressupostat en 2017 (és a dir 3.074.000 €) suposaria una baixada aproximada de 491.840 €, per tant no l’Ajuntament no es quedaria sense superàvit, sinó que en tindria menys. Per tant s’aconseguiria que esta quantitat que l’Ajuntament ha deixat de recaptar estiguera en mans dels contribuents.

 

Segons el regidor de Compromís, Joan Arques, «hem de ser capaços d’explicar als ciutadans si podem disminuir l’IBI o no. L’objectiu de la moció només era iniciar l’estudi  de la  disminució de l’impost sobre béns immobles, en cap cas la moció pretenia tindre un caràcter populista. En Compromís per Xixona som conscients de les dificultats que tenen els ajuntaments del País Valencià per gestionar els seus diners propis degut a les barreres del Ministeri d’Hisenda, com per exemple la de llei d’estabilitat presupostària. No entenem les acusacions del PSOE cap a Compromís per plantejar esta moció quan en Castalla s’ha reduït l’IBI en l’any 2016 i el mateix dia (28/09/2017) s’aprovava una reducció del tipus de gravamen del 0,95€ al 0,90€ a la localitat de Cocentaina, en ambdós municipis governa el PSOE».