Compromís per Xixona va defensar durant l’últim Ple de l’Ajuntament (corresponent al mes de novembre) una moció per a garantir la seguretat de les usuàries i usuaris del servei d’autobús entre el nostre municipi i l’hospital de Sant Joan.

El nostre regidor Lucas Sirvent va assenyalar que «les persones que hem utilitzat amb regularitat el bus que va a l’hospital sabem perfectament que molts del serveis que es fan al llarg del dia es fan amb vehicles propis del bus urbà d’Alacant, que no s’adeqüen de cap manera als estàndards de seguretat i comoditat que la línia hauria de prestar».

«El tipus de trajecte, completament interurbà, de més de 20 km i la carretera (CV-800) per la qual el bus discorre, obliga a l’administració a garantir en tot cas la seguretat dels viatgers i fer que tots els serveis del bus es facen amb autocars de classe III, amb totes les places assegudes i amb cinturons de seguretat. Per això volem que des de Xixona s’inste a la Conselleria de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat a què d’immediat es facen totes les gestions pertinents per a què la concessionària retire els busos “urbans” d’esta línia i incorpore vehicles més segurs», ha valorat Sirvent.

El nou Projecte de servei públic de transport de viatgers per carretera, ultimat per aquesta Conselleria, és la base per a la imminent renovació de les concessions d’aquest servei, caducades en la seua majoria, inclosa la de l’àrea de l’Alacantí-l’Alcoià a la qual pertany el bus de Xixona. Este projecte ja fixa que «en qualsevol cas, els vehicles contemplats en este projecte […] seran de la classe III, aptes per al transport interurbà de persones assegudes».

La línia actual entre Xixona i l’hospital té el seu origen en l’extinta “Alcoiana”, bus que antigament connectava Alacant i Alcoi amb parada en el municipi del terró. Aquest bus va desaparéixer en desembre de 2012, moment en què, després de l’acord entre l’empresa concessionària (Vectalia), la llavors Conselleria d’Infraestructures i els Ajuntaments de Xixona i la Torre de les Maçanes, es va perdre la connexió amb Alcoi a canvi d’augmentar les freqüències diàries i guanyar l’enllaç directe amb l’hospital santjoaner.